Reklama
 
Blog | Zbyněk Loebl

Zeman je kupa srandy

Zbyněk Loebl

19. 1. 2013 21:01

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

Miloš Zeman si zas neodpustil dopřát žert. Řekl, že jediné s čím lze souhlasit s Islámem je zákaz řízení auta pro ženy. Samozřejmě předpokládám, že se jednalo o vtip ale nicméně si myslím, že takový humor je nemístný pro politika, který kandiduje na prezidenta, a tak v tomto kontextu by měl být vnímán jako bigotní. Pro tento názor mám tři důvody.

Za prvé není na první pohled jasné, jestli je výrok určen jen jako vtip. To je dáno předchozími výroky Zemana typu “Jste naprostý idiot, pokud ovšem nejste žena, protože – a teď si všimněte, že říkám bonmot, jak jste mě o to žádali – pak jste pravděpodobně hysterická klimakterická kráva, aniž bych se vás chtěl dotknout” či, že referendum o vstupu do EU bez znalosti podmínek je jako se rozhodovat o svatbě se ženou, u které nevíme ani věk ani velikost poprsí či věna. Přirozená otázka tedy je, jestli je toto jen Zemanům smysl pro humor, anebo jestli je opravdu (byť třeba jen trošičku) sexista. U člověka, který není v politice bych se takto nemusel hned ptát: každý se někdy zasměje rasistickým vtipům, hlavně když ví, že ti, kteří by se mohli urazit je budou brát s humorem. To Miloš Zeman vědět nemůže, protože jeho věty jsou přenášeny do všech koutů republiky. Jestli mu tento vtip stojí za to ho sdělit všem (samozřejmě neříkám nic proti tomu, že se mu nemůže sám zasmát) a potencionálně urazit někoho vlastně bezdůvodně, tak by všichni měli tuto jeho charakterovou vlastnost znát a z ní mu vyvodit politické důsledky. Na druhou stranu, pokud tyto výroky považuje Zeman za pravdivé, měl by je víc otevřeně dávat najevo, aby každý viděl, co si opravdu myslí a tak dopřál voličům informovanou volbu.

Za druhé, vtipy jako tyto jsou téměř vždy politicky účelové. Zeman se tím zviditelnil (vtip byl v nadpisu mnohých článků) a nepřímo si tím spřátelil bigotní voliče. To vše implicitně; jinak by mu to politicky neprošlo. Takové zviditelnění by mu ale projít nemělo; je postaveno na názorech, které (pevně věřím) nesdílí valná většina národa. Tato většina by ale neměla takové vtipy považovat za hodnotově neutrální či úplně bezvýznamné. Protože prostě nejsou.

Reklama

Třetí důvod vysvětlím analogií. Já teď žiji v Británii a tady se všichni na sebe usmívají. Je to tu přirozené a pobyt v takovém prostředí mě změnil: mnohem více se teď usmívám, hlavně když se třeba bavím s někým koho neznám, či třeba jen tak na ulici. Po týdnu v ČR mám svůj normální obličej typicky bez výrazu zpět. Jednoduše pobyt v jakémkoliv prostředí podvědomě mění jak myslíme a jak se chováme. I vtípky jako ty Zemanovy, pokud je slyšíme všude kolem nás, se zakoření v našem způsobu myšlení a pak je mnohem těžší se osvobodit od stereotypů, které takové žerty vystihují. Toto je otázka politické kultury a je až k neuvěření, že se takové výroky přehlíží. Politickou kulturu bychom se měli snažit vyšlechtit (žádný dvojsmysl nezamýšlen) tak, aby byla na úrovni. Politikům (a tady nejde samozřejmě jen o Zemana), kteří se chovají hrubě či prostě nevkusně, bychom měli dát hlasitě najevo náš nesouhlas. Možná se pak po roce budeme všichni divit, že už nám ani nevadí ty politiky poslouchat.

Toto není výzva k politické korektnosti, nejedná se o názorový střet, kde každý má právo si říci, co si přesně myslí. Zeman ale tímto vtipem nějak nepřispěl do debaty či k názorové progresi. Jde jen o žert, kterým se chtěl Zeman zviditelnit, ale který dost možná mohl někoho zbytečně urazit. Tím je ten vtip nebezpečný pro společnost a jako takový by měl být vnímán. Politik si prostě musí dávat pozor na to, co říká.