Reklama
 
Blog | Zbyněk Loebl

Nikáb, ne burka.

 

Pokaždé, když někdo začne mluvit o ženách v muslimských zemích, o islamizaci Evropy či jen o různých způsobech oblíkání, tak se zmíní burka. Ale proč? Burku kromě žen v Afghánistánu skoro nikdo nenosí. Co lidé mají skutečně na mysli, když řeknou burka je nikáb. To si můžete myslet je jenom detail: je jedno jak se to jmenuje, ale například argumenty pro a proti zákazu tohoto oděvu zůstávají stejné. Problém je, že se tím ukazuje jistá ignorance, což nejenom může někoho naštvat, ale také se tím implicitně snižuje váha celé debaty, která pak vyzní, jako kdyby nikdo nevěděl, o čem se vlastně mluví.

Tak jaký je rozdíl mezi burkou a nikábem? Slovo nikáb pochází od arabského slova pro penetraci, průraz. Je to oděv, který zahaluje celou ženu kromě očí, které jakoby penetrují ten oděv. Burka vypadá podobně, ale přes oči je ještě dán závoj (pravděpodobně slovo burka pochází od arabského slova pro zalepit).

Zdá se vám to jako poměrně malý rozdíl? Ano je, alespoň co se týče samotného oděvu. Co se ale týče lidí, kteří jej nosí, to už je úplně něco jiného. Burka se nosí skoro výhradně v Afghánistánu, arabské ženy nosí zase nikáb, ostatně asi jako v 90% muslimského světa, kde se ještě dodržuje tradice zahalování žen. V Evropě tedy skoro nikdy nepotkáte ženu, která nosí burku, vlastně je poměrně složité takovou ženu najít mimo Afghánistán. Skoro všechny debaty o burkách by tedy měly být o nikábech.

Reklama

Tím se nemění žádné argumenty, i nikáb omezuje svobodu ženy, atd. Je to ale jako kdybyste místo mysliveckého klobouku řekl cowboyský. Myslivci by si pak (právem) mysleli, že nevíte, o čem mluvíte, a buď by vás označili za ignoranta či za arogantního člověka. Právem by se mohli naštvat a pak by pro ně bylo absurdní akceptovat rozhodnutí, které by takový cowboyský klobouk zakazovalo. Tím nechci podporovat zahalování žen, považuji to za hrůznost, ale měli bychom o tom mluvit trochu vzdělaně, je úplně zbytečné někoho urazit či ukázat svoji nevědomost ještě před tím, než se cokoliv začne řešit.

Na obrázku zleva do prava: burka, nikáb, čádor.