Reklama
 
Blog | Zbyněk Loebl

Hajzlové.

 

No já nevím jak vy, ale já se teda cítím pozitivně diskriminován. Teda negativně: ano, jakákoliv pomoc cigánům, nebo jak se tomu dneska říká eurohurejsky či politicky korektně – joo nepřizpůsobivým – mě totiž škodí. Ano je to tak, proč by měla 98% většina nějak dbát na menšinu, když by si doprdele přece měli pomoct sami ne?????

Jak absurdní!! Ne opravdu, jak absurdní!!! Lidé by měli více chodit do romských ghett, aby poznali, jak moc je tento názor absurdní. Já to trochu upřesním: za městem (toto bylo v Ostravě, ale nemám důvod se domnívat, že je to jinde lepší) stojí hned vedle skládky blízko řeky krásná alej s tím, že na jedné straně jsou tři zcela vybydlené budovy. Po cestě vidím malou holčičku, jak kadí přímo před vchodovými dveřmi, jak spousta lidí na mě zírá téměř podezíravě z oken ve vyšších pater domu, jako kdybych přijel z úplně jiné planety, jak groteskně špinavé prádlo visí na šňůrách pověšených na stromech. Toto není squat, být zde není na výběr: nikdo by sem do naprosté izolace dobrovolně nešel. K tomu přidejte vysoké nájmy, lichvu a hlavně vzrůstající odpor společnosti: odtud se nikdo nikdy sám už nedostane.

Ale jak může někdo říkat, že to oni diskriminují nás? Jaká arogance! Jaká blbost! Oni –  kultura, která byla násilně zničena našimi minulými režimy (např. zákony o nemožnosti kočování) samozřejmě nemohla jen tak zapomenout na své kořeny a akceptovat naší kulturu jen tak. To je jako kdybyste se ze dne na den museli stát kočovníky, také by z vás hned byli „nepřizpůsobilí“. Destrukce jejich kultury samozřejmě napomohl všeobecný výsměch romské tradice jako zpátečnické, založené na krádeži a jako dosti primitivní. To samozřejmě není pravda, Romové mají na co být hrdí: jejích hudba například je skvělá. I proto by se měl jejich jazyk znovu učit ve školách, aby viděli, že je nač být hrdý.

Reklama

Lidé námi odtrženy od svých tradic, lidé izolováni od společnosti, tak aby bylo pro ně nemožné se integrovat (fyzická vzdálenost ghett od centra města, lichva, diskriminace, speciální školy, atd.) a samozřejmě chudoba. Ta pak způsobuje zbytek, včetně trestné činnosti, špíny atd. čímž pak většinová společnost dokazuje romskou zdegenerovanost.

A ještě jedna věc: lidé, co se bouří protože UŽ TOHO MAJÍ FAKT DOST!!! dokonce chápu. Pokud ty protesty budou znamenat lepší politiku vůči Romům tak super, ale to je nepravděpodobné, spíše budou znamenat větší represe. Co je důležitější si ale uvědomit je, že stejnou nevíru k systému prociťují Romové: už nevěří, že se jejich situace zlepší konvenčními způsoby, a tak na ně začínají kašlat, neberou své děti do škol, začínají krást a zkouší alternativní způsoby jak zlepšit svoji životní úroveň. Je proto nesmírně důležité jim ukázat, že to smysl má. Pak to snad uvidí i ty burácející davy.

Takže prosím, Romové vás nediskriminují, nebo alespoň ne způsobem, který by vám škodil. Neříkejte, že Romové nejsou Češi, protože jsou. Neříkejte, že nejste rasista, když pak záhy řeknete, že nechcete mít Roma za souseda (samozřejmě nikdo nechce za souseda někoho, kdo se chová velmi asociálně, ale ta souvislost Róm tudíž asociál JE rasistická. A hodně.) Hlavně buďte fér.