Reklama
 
Blog | Zbyněk Loebl

Buď jsme blbí my, anebo všichni ostatní

Zbyněk Loebl

12. 7. 2012 19:07

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

Zní to strašně smutně, ale tak třeba opravdu nemáme jinou alternativu. Čím byste jádro chtěli nahradit? A to v Čechách, kde nemáme Severní moře kde by furt foukalo. Přece jádro je ekologicky nenáročné, bezpečné a ekonomicky výnosné, tak co všichni máte? Tak teď už je čas použít to Thatcherovský „ne, Ne, NE“.  

Pojďme k tomu poslednímu, protože jaderné elektrárny jsou často ekonomicky nevýnosné a to je snad hlavní důvod proč se už skoro nikde nestaví. Je to investice na roky dopředu, nikdo neví, jak bude energetický trh vypadat za tak dlouho (stavba se jistě ještě protáhne, než jak bude nejdříve naplánováno) a to hlavně pří vývoji obnovitelných zdrojů energie. Dále nikdo nezná cenu zpracování nukleárního odpadu, protože ty technologie ještě ani neexistují a vykopat jámu a dát tam něco na dalších sta tisíce let zní hodně draze, pro okolí nezdravě a trochu i perverzně. Pak je tu ještě problém s výrobou elektřiny – Francie například musí ve dne draze kupovat elektřinu z Německa a pak v noci se jí snaží zase zbavit, protože jaderné elektrárny prostě nedokážou měnit míru výroby v řádů hodin.

Nikde neexistuje jaderná elektrárna, která by byla postavena soukromým sektorem, protože je to prostě moc obrovská riskantní investice. K tomu přidejte fakt, že tyto elektrárny jsou nepojistitelné a snad už máte celkový obraz – přesto, že máme elektřiny dost a spoustu ji vyvážíme, tak si daňový poplatníci tuto drahou a pravděpodobně nevýnosnou zbytečnost koupí, k tomu se jim cena elektřiny zvedne, aby se to všechno zaplatilo a ještě navíc lidé budou muset draze platit, pokud se něco nedejbože stane.

Reklama

Ani není pravda, že stačí takovouto elektrárnu postavit a pak už všechno klape, jen se spokojeně vyrábí elektřina. Cena za palivo, za jeho zpracování, za neustále bezpečností testy, za odstavení jsou obrovské. A to nemluvím jen o penězích, ale také o ekologických cenách. Kvůli nim se počítá, že výroba jedné kilowat hodiny nukleárním zařízením znamená asi 66g CO2 emisí – alespoň o půlku větší než výroba z obnovitelných zdrojů, ale někdy až 7-8krát vyšší. Takže argument, že je tato energie je nějak zvlášť ekologická také padá, a to ani nezmiňuji nukleární odpad.

A navíc bezpečnost? Kromě jednoho miniaturního sloupečku v lidovkách se média vůbec nezmínili, že vládní komise zkoumající katastrofu ve Fukušimě udává jako hlavní příčinu lidský faktor, ne zemětřesení. Samozřejmě bez zemětřesení by se asi nic nestalo, ale v krizové situaci (nějaká může být jednoduše způsobena i u nás) se situace dobře nezvládla a i před tou katastrofou možnost následujícího sledu okolností byla podceňována. A to v Japonsku! A u nás by to mohlo být ještě mnohem horší, preciznost a obezřetnost nejsou typicky české kvality.

Ale to nejzajímavější je, že nikdo jiný jaderný elektrárny už nestaví. Všichni víme, že Německo je odstavilo, ale koukněte se i na ostatní země. Nikde se jaderné elektrárny nestaví kromě snad Číny a Iránu. V Evropě jsou asi tři nedokončené projekty, všechny stojí už teď mnohem více, než se původně očekávalo a často to ani nevypadá, že se projekty vůbec dokončí. Nevím Česká republika může být úplně jiná než ostatní země, anebo jsme prostě chytřejší než všichni ostatní, ale to je dosti nepravděpodobné. Spíš je za tím atomový lobbing a tlak politiků, kteří se už těší na všechny ty úplatky, které z takovéhle kolosální zakázky dostanou.